Mislio je da ima gripu. Mjesecima kasnije, jedva je mogao jesti i pricati.

-Imao je srece sto je naletio na doktora koji se sreo prije sa ovim stanjem…

2017. godine, radnik u javnom sektoru iz Toronta, borio se tri sedmice da izlijeci, kako je mislio, tesku gripu. Imao je suhi kasalj, temperaturu od 38,5 stepeni, i osjecaj slabosti koje nisu mogli izlijeciti ni osam sati sna, ni razni lijekovi za gripu koje je kupovao u apoteci.

Napokon, kada je vidio da se stanje pogorsava, otisao je svom porodicnom doktoru, koji je otkrio neobicne rane velicine manjih bradavica u njegovim ustima i nosu. Doktor je posumnjao na vaskulitis – upalu u venama i arterijama koja je obicno popracena osjecajem slabosti, kasljem i ranama na kozi.

Nakon tri mjeseca, Ted, kako se covjek zvao, osjecao se sve gore, nije mogao da jede, da radi i jedva bi pregurao dan. Kasalj i bol u ustima su bili sve jaci.

Upucen je oralnom hirurgu, koji je uradio biopsiju izraslina u njegovim ustima. Biopsija je pokazala da ima granulomatozni vaskulitis, sto je potvrdilo sumnje njegovog porodicnog doktora.
Ova bolest pogadja gornji respiratorni trakt – a snimak X-zrakama je pokazao  mutnu fleku na Tedovim plucima. Ova bolest pogadja jedno od 25 hiljada ljudi, obicno u cetrdesetim i pedesetim godinama, i moze dovesti do srcanih oboljenja i ostecenja bubrega, osim ako se otkrije na vrijeme i lijeci kako treba.

Nazalost, nakon dvije sedmice lijecenja vaskulitisa, Ted se nije osjecao bolje. Izrasline su se prosirile na kozu ruku, nogu i torza, a one u njegovim ustima i grlu su se toliko pogorsale da je jedva pricao i jeo. Izgubio je svaku nadu da ce ozdraviti, ali zbog promjene na njegovoj kozi moraao je da posjeti dermatologa.

Doktor Shear, dermatolog, je na prvi pogled na Tedovo stanje znao da se ne radi o vaskulitisu. Rekao je: Kada ovo jednom vidis, nikad ne zaboravis.
Bolest od koje je bolovao Ted je bila blastomikoza – gljivicna infekcija koja nastaje od plijesni koja se nakuplja na liscu koje se raspada i vlaznom zemljistu.

Ova bolest je jako rijetka, i Ted nije bio siguran gdje se zarazio. Na svu srecu, izlijeciva je. Ted je poceo koristiti jake lijekove protiv gljivicne infekcije i samo poslije sedam dana se poceo osjecati bolje.

Zbog cinjenice da teske bolesti poput blastomikoze imaju iste simptome kao i gripa je samo jos jedan razlog da gripu pocnemo shvatati ozbiljnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *